Årets bedste julekoncert!

København og Amsterdam

julekoncerter i Trinitatis kirke

I en krigerisk tid hvor vi måske i stigende grad føler os selv nærmest, fremstår julen som et udpræget multikulturelt fænomen. Vore juletraditioner er et mix af elementer fra nord til syd, og næsten alle jordens folkeslag fejrer midvinter med religiøse højtider; navne og tidspunkter veksler, men gaver, pynt, mad, træer, lys, klokker og særlige musiktraditioner indgår altid.

I kristen tradition har julesalmer eksisteret siden Frans af Assisi, og det blev snart sædvane at komponere decideret julemusik, musik “pro nativitate”, gerne i vuggende tredelt takt. Det berømteste eksempel er Corellis udødelige julekoncert, men næsten alle baroktidens komponister skrev til julen. Blandt dem den lærde og ansete italiener Pietro Locatelli, der tilbragte sit halve liv i Amsterdam, og Jan Zelenka, Dresdens tjekkisk fødte hofkomponist som Bach satte højt. Zelenka døde i december 1745 og blev begravet juleaften.

"Nisi Dominus", en lovsang fra Salmernes Bog tiltrak komponister gennem to hundrede år. Den unge Vivaldis musik har ingen direkte relation til julen, men 4. sats, “Cum dederit”, er et ekko af Corellis slutsats.

Program

Anonym: Conditor alme siderum
G. Ph. Telemann: Fra ouverture i D-dur, TWV55:D23
J. D. Zelenka: Motetto Pro Nativitate: Dormi nate, dormi Deus, ZWV 171 (alt: Alex Potter)
Anonym: Das neugeborne Kindelein
P. A. Locatelli: Fra Concerto grosso i f-mol, op.1 nr.8, Fatto per la notte di natale
Anonym: Josef lieber, Josef Mein
J. D. Zelenka: Alma redemptoris mater, ZWV 126 (alt: Alex Potter)
– – –
A. Vivaldi: Nisi Dominus, RV 608(alt: Alex Potter)
A. Corelli: Concerto grosso i g-mol, op. 6, nr. 8, Fatto per la notte di natale

 
Podcast
Årets julekoncert!

Årets julekoncert!

Lyt med når Lars Ulrik Mortensen fortæller om årets julekoncerter den 13. og 14. december i Trinitatis Kirke. Produceret af Henrik Engelbrecht.