Bachs Brandenburgkoncerter

Eindhoven, København, Eslöv

Koncerter og indspilning af J. S. Bachs Brandenburgkoncerter

Hundrede års ensomhed

Har man sagt “barokmusik”, må man sige Brandenburg-koncerter, for i den almindelige musiklytters bevidsthed har de seks instrumentalkoncerter af Bach fået status som selve indbegrebet af barokmusik. Og det ville uden tvivl have forbløffet mesteren selv, for koncerternes tilblivelse er præget af tilfældigheder; de er opstået spredt over en årrække, de blev aldrig spillet i hans levetid, og de udgør en løst sammensat buket, ikke en planlagt helhed.

I marts 1721 sendte Bach uopfordret en række koncerter “for adskillige instrumenter" til markgreven af Brandenburg. Efter sædvane var det en serie af seks (- det første "perfekte" tal, fordi summen af de tal det kan deles med, er seks), mest afskrifter af tidligere værker i mere eller mindre revideret form. Bachs renskrift synes foretaget i stor hast, den indeholder mange for ham utypiske skrivefejl, instrumentariet er usædvanlig blandet, musikken teknisk krævende og stilen voldsomt svingende, fra traditionelle concerti grossi til banebrydende fornyelser - den Femte koncert er måske alle klaverkoncerters moder.

I et medfølgende brev beder Bach "meget ydmygt” greven om “ikke at ænse stykkernes ufuldkommenhed" og nævner at han håber på en ansættelse i grevens tjeneste. Tilsyneladende fik han aldrig noget svar, men det bør greven nok tilgives - uden hans arkiver kunne også dele af denne uvurderlige nodebunke meget vel være blandt de talløse Bach-værker der gik tabt ( - Første, Fjerde og Femte koncert samt en sats fra den Tredje findes overleveret i andre, tidligere eller senere værker af Bach).

Der gik næsten præcis hundrede år efter Bachs død, før koncerterne blev fundet, spillet og trykt. Og deres kolossale popularitet i dag lod vente yderligere hundrede år på sig, den bredte sig først da en grammofon blev hvermands eje.

Program

J. S. Bach: Brandenburgkoncerterne

Brandenburgkoncert nr. 3 i G-Dur, BWV 1048
Brandenburgkoncert nr. 4 i G-Dur, BWV 1049
​Brandenburgkoncert nr. 2 i F-Dur, BWV 1047
Brandenburgkoncert nr. 5 i D-Dur, BWV 1050
– – –
​Brandenburgkoncert nr. 6 i B-Dur, BWV 1051
Brandenburgkoncert nr. 1 i F-Dur, BWV 1046

 
Anmeldelse

Brandenburgkoncerter frisk på fad

»CoCo serverede den 300 år gamle musik fra fad og med en velgørende risikovillighed«
5 ud af 6 stjerner

Peter Dürrfeld, 8/2 2017
Kristeligt Dagblad
Se den originale anmeldelse…
Anmeldelse

Hvor tit oplever man en lyslevende piccoloviolin?

»En københavner-koncert, der kogte over af frisk, farverigt musiksmageri.«
5 ud af 6 hjerter

Thomas Michelsen, 8/2 2017
Politiken
Se den originale anmeldelse…