Torbjörn Köhl

Mit navn er Torbjörn Köhl, bedre kendt som Totte, født og opvokset i Linköping i Sverige. Jeg begyndte at spille violin på musikskolen, da jeg var 7 år gammel. I forbindelse med mine musikstudier på Lunnevads folkehøjskole, kom jeg for første gang i kontakt med barokmusik – spillet på originalinstrumenter. Det gav mig et kick, som jeg stadig har den dag i dag! Efter violinpædagogeksamen i Stockholm søgte jeg derfor ind på Akademie für Alte Musik i Bremen, og fik professor Thomas Albert som lærer – på den måde kunne jeg få fuldt udløb for min uudslukkelige tørst efter mere barokmusik.

Mit vigtigste instrument har altid været violin, men i Bremen, opdagede jeg, at der var stor mangel på bratschister, der tog sit job alvorligt. Derfor begyndte jeg med bratschen og fik mange engagementer, bl.a. i Frankrig og Tyskland med Les Arts Florissants, La Stravaganza Köln, Tragicomedia m. fl. Jeg fik lejlighed til at arbejde med Sigiswald Kuijken, Roy Goodman, Ton Koopman, Monica Huggett, Reinhard Goebel og mange andre. Til sidst kontaktede et nyetableret orkester i København mig – Concerto Copenhagen. Jeg var i 10 år, 1992-2002, ansat ved Musik i Vest og i barokensemblet Corona Artis.

I 2002 flyttede jeg tilbage til min hjemby Linköping, hvor jeg i dag er ansat som kapelmester i Domkirken. Her leder jeg Domkirkens kammerorkester (siden 1998) og Östgöta Barok (siden 2002) .

Min opgave som bratschist i Concerto Copenhagen er at tage selvstændigt ansvar som drivkraften, der formidler harmoni og rytme til de øvrige dele af orkestret, dirigenten, og selvfølgelig til publikum. Denne attitude er også afspejlet i mit stadig aktive liv som rockmusiker (jeg begyndte at spille bas, da jeg var 15). Udover bratsch, spiller jeg også viola da gamba, og optræder jævnligt med dette.


Foto: Reinhard Wilting