Lars Henriksson

Mit navn er Lars Henriksson, og jeg er født i 1960. Jeg voksede op i en meget musikalsk familie, og der var altid meget musik i mit hjem. Jeg spillede forskellige instrumenter, særligt violin, men som 16-årig så jeg endelig lyset: Min far havde nogle indspilninger af Bach-kantater, som jeg elskede. Obospillet på dem var fantastisk, og det var som jeg blev ramt af lynet. Jeg smed violinen og begyndte at studere obo.

I 1979 blev jeg optaget på konservatoriet i Göteborg, hvor jeg blev indtil 1985. Det gik ikke så godt der, så jeg flygtede ind i verdenen af barokmusik. Der så jeg lyset anden gang. Som konsekvens af det tog jeg til Holland, barokmusikkens mekka nu om dage, for at studere barokobo hos den legendariske Ku Ebbinge. Instrumentet har en vidunderlig klang, der formår at udvide sig og stråle. Når du spiller godt, føles det fysisk næsten som musik og kropsligt velbefindende danner en helhed. Du kan virkelig mærke klangen i kroppen. Den oplevelse var forvandlende for, og fra det tidspunkt har spillet for mig været en positiv proces, selv om der har været forhindringer undervejs.

Da jeg kom tilbage til Sverige i 1987, var der 4-5 år af ren overlevelse uden særligt meget arbejde. Konsekvensen var her for mig var at stable Concerto Copenhagen på benene med Nikolaj de Fine Licht og Anders Danman. Men det er en anden historie. I begyndelsen af 1990’erne begyndte tingene pludselig at rulle, ikke mindst internationalt, og i løbet af et par år begyndte jeg at spille regelmæssigt med nogle af de internationalt etablerede og anerkendte ensembler.

1995 var en milepæl. Jeg befandt mig pludselig i stilling som 2. obo i det engelske ensemble Academy of Ancient music – og jeg har stillingen den dag i dag. Gennem årene har jeg arbejdet med en vifte af orkestre og dirigenter, og oboen har ført mig til de fleste af de mest ”civiliserede” dele af verden. Det har virkelig været en fantastisk rejse! Fra 2003 har jeg kombineret mit spil med en stilling i Concerto Copenhagens administration.


Foto: Reinhard Wilting