Jesenka Balic Zunic

Mit navn er Jesenka Balic Zunic, jeg er født i Kroatien i 1982. Mine instrumenter er barokviolin og barokbratsch. Jeg lever nu i København. Jeg begyndte at spille violin, da jeg var 8 år gammel, og jeg studerede moderne violin på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København.

Jeg vil gerne fortælle om mit første møde med barokviolinen. Det skete på mit første år på konservatoriet i 1998. Jeg havde musikhistorie tidligt om morgenen, og de fleste studerende sov halvt med åbne øjne, mens læreren talte Italien i barokken. Han satte en CD på, så vi kunne lytte til et musikeksempel, og pludselig hørte jeg den utroligt smukke lyd af violin, og jeg var pludseligt lysvågen. Denne violinlyd og spillemåden ramte noget dybt i mig, og jeg var fra det øjeblik sikker på, i hvilken retning jeg ville gå for at lave musik. Musikeren på CDen var Monica Hugget, og hun spillede den første af Corellis violinsonater. Efter det var jeg opsat på at finde ud af, hvad en barokviolin var, men det var først et par år senere, i 2001, at jeg havde muligheden for at leje sådan et instrument og spille på det for alvor. Jeg tog timer hos Peter Spissky og deltog i masterclasses i Tyskland og Spanien hos violinister som John Holloway, Anton Steck, Manfredo Kremer og Francois Fernandez.

Da jeg interesserer mig særligt for fransk barokmusik, besluttede jeg mig for at studere hos Francois Fernandez i Paris og fra 2007 til 2009 gik jeg i solistklassen på CNSMDP (konservatoriet i Paris). I 2010 flyttede jeg tilbage til Danmark, og nu spiller jeg i mange skandinaviske ensembler som Concerto Copenhagen, The Paul Hillier Ensemble, Theatre of Voices band, Enghave Barok, Norsk Barokorkester og Holmens Barokensemble. Jeg er også fast medlem i det franske barokensemble La Sinfonie du Marais. Nogle af min absolutte favoritprojekter er med Concerto Copenhagen pga. den sublime dynamik og vidunderlige gennemsigtighed i spillemåden, og koncerterne er altid fulde af ”magiske” øjeblikke.


Foto: Reinhard Wilting