Hanna Loftsdóttir

Jeg er født i Island, og som barn begyndte jeg på min musikuddannelse hos min mormor, som var klaverlærer. Hun boede i samme hus som jeg og mine forældre, så det var dejlig nemt at løbe en etage ned og få lov til at slå på tangenterne og få lidt inspiration. Da jeg nogle år senere skulle starte i musikskole, var det alligevel ikke klaveret men celloen, som blev mit første valg. Efter at have prøvet at sidde med en cello for første gang var der ingen vej tilbage!

Som 20-årig flyttede jeg til København for at studere cello hos Morten Zeuthen ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Snart hørte jeg et rygte om, at der skulle ligge en barokcello i kælderen på skolen, som bare ventede på en, som ville tage sig af den. Jeg fandt den frem og begyndte at spille kammermusik på barokcelloen med de få cembalister og blokfløjteelever, der gik på skolen. Med det samme kunne jeg mærke, at det var noget, jeg gerne ville gøre mere af. Min interesse for den tidlige musik resulterede også i, at jeg begyndte at spille gambe hos Mogens Rasmussen.

Efter min diplomeksamen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium søgte jeg ind på linjen for tidlig musik på konservatoriet i Den Haag, hvor jeg gik hos Jaap ter Linden og Philippe Pierlot. Det var en stor oplevelse pludselig at være en del af så stort et tidlig-musik-miljø, hvor mulighederne for sammenspil og inspiration var nærmest uendelige.

Efter to år i Holland flyttede jeg tilbage til København og arbejder nu freelance både som barokcellist og gambespiller, mest i Skandinavien, Island og Holland. At spille med Concerto Copenhagen har givet mig nogle fantastiske oplevelser, og det er en stor fornøjelse og inspiration at arbejde med så søde og dygtige musikere.


Foto: Reinhard Wilting