Ospedali Grandi Tourné – Sankt Annæ Pigekor og DKDM

Italien-turné & København

Ospedali Grandi – de glemte skatte fra 1700-tallets Venedig

Koncertturné til Italien og forårskoncerter i København!

Sankt Annæ Pigekors Kammerkor er for de særligt ambitiøse sangere der ønsker at bruge ekstra tid på korsang. I 2019 indledte deres kammerkor en flerårig koncertrække, der dykker ned i det såkaldte Ospedalerepertoire. Ospedale-repertoiret er en glemt musikalsk skat, der af flere grunde fortjener at blive genopdaget.

I 1700-tallets Venedig fandtes fire store ’Ospedali Grandi’ – en slags hospicer som tog sig af værdigt trængende – bl.a. forældreløse piger. Her blev udvalgte kvindelige elever (kaldet figlie del coro) uddannet til professionelle sangere og musikere og disse kvindelige ensembler blev berømte vidt omkring for deres professionelle niveau. Frederik IV overværede ifølge flere kilder en messe i Venedig, hvor Vivaldi spillede og dirigerede en af sine egne koncerter. Og Tolstoj har skrevet, at man ingen andre steder kunne opleve så smukke og harmoniske klange. Vivaldi underviste i mange år på Ospedale della Pietà, et af de fire Ospedali Grandi. Her havde man et ensemble på 60 sangere og instrumentalister - alle piger. Disse kvindelige ensembler udførte religiøse tjenester og særlige koncerter gennem det syttende og attende århundrede og den musikalske træning de fik i Ospedali Grandi anses ofte for at være en forløber for uddannelsen på de europæiske konservatorier i det 19. århundrede.

Det kvindelige aspekt af venetiansk barokmusik glemmes ofte i moderne opførelser, selv blandt de "autentiske" tidlig musik-ensembler. Derfor er denne koncertrække vigtig i forhold til at nuancere pigekorsensemblets rolle i musikhistorien. Koncertrækken fokuserer på Ospedale-repertoiret og relevante værker der kan perspektivere den venetianske barokmusik.

Sankt Annæ Pigekor samarbejder i projektet med Concerto Copenhagen og studerende fra DKDM. I samarbejdet med et højt specialiseret ensemble som CoCo vil deres sangere få en direkte, ”hands-on” indføring i barokmusikkens udtryk, klang og fraseringer. I foråret 2019 tog projektet hul på en koncertrække, der fokuserer på Ospedale-musikkens helt særlige historie. Læringsaspektet for deres sangere er i høj grad i tråd med Ospedale-tanken og den faglige dygtiggørelse er altid en rød tråd i deres projekter.

Program

A. Vivaldi: Gloria RV589, 1. og 2. sats
A. Vivaldi: Laetatus sum RV607
F. Geminiani: Concerto grosso La Follia
B. Galuppi: Dixit Dominus
A. Vivaldi: Concerto per archi i G-mol, RV 157
A. Vivaldi: Domine ad adjuvandum me festina RV593