Monteverdi – kammermusik

Helsingør, København og Næstved

monteverdis kammermusik – Den første af de største

Oplev nye lag af Monteverdi med Atelier Hotel Pro Forma

Atelier Hotel Pro Forma har udviklet et nyskabende visuelt univers til Concerto Copenhagens iscenesættelse af Monteverdi. En høj smal scenografi indrammer orkestret med cembaloet i centrum, mens en animeret barok billedsekvens løbende projiceres på scenens sider. Mønstre, farver, figurer, spejlinger, tåge og lys understøtter de musikalske virkemidler og barokinstrumenternes særlige klang. Dermed opstår en helt ny integreret kunstnerisk form af lyd og visuals, der på en gang fastholder og udvider det musikalske udtryk, og åbner for nye oplevelser.

Claudio Monteverdi er en af alle tiders mest kraftfulde og nytænkende musikskabere. Han ændrede ikke bare musikhistorien med sine operaer, men støbte også et fundament for barokmusikken med sin visionære harmonik, musikdramatik og instrumentation. Monteverdis musik taler for sig selv, men nu har du oven i købet mulighed for at opleve nye lag og dybder i fortolkningen af den. 

Musikprogrammet som Concerto Copenhagen har udvalgt fokuserer på Monteverdis opera og kammermusik. Der vil være uddrag af hans berømte operaer ”Orfeo” og ”Arianna”. Storværket ”Tvekampen mellem Tancredi og Klorinda” introducerer desuden skelsættende nye virkemidler som tremolo, pizzicato og slag med buens træ på strengene. Du kan også høre musik af de yngre italienske komponister Marini, Castello og Buonamente, som byggede videre på Monteverdis landvindinger og eksperimenterede med strygeinstrumenternes tekniske og udtryksmæssige muligheder. Alt sammen i en dynamisk og balanceret visuel iscenesættelse, der understøtter den musikalske liveopførelse.

Koncerten er den første i et nyt samarbejde mellem Hotel Pro Forma og Concerto Copenhagen, der har til formål at løfte den klassiske koncertform med visuelle virkemidler. Erfaringerne fra denne første alkymistiske opbygning af musik og visuals vil forhåbentlig lægge grunden for flere fremtidige koncertiscenesættelser.

Atelier Hotel Pro Forma er et internationalt art lab, hvor unge, lovende kunstnere og studerende fra hele verden udvikler og viser værker skabt på tværs af kunstformer som visuel kunst, video, lyd, arkitektur, lys, tekst og scenekunst. Atelieret er en afdeling under Hotel Pro Forma, hvis kunstneriske leder Kirsten Dehlholm er en af landets mest betydningsfulde nyskabende scenekunstnere.

Atelier Pro Formas arbejde med iscenesættelsen har modtaget tilskud fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik.

Program

Dario Castello: Sonata Decima
Claudio Monteverdi: Prologue fra L’Orfeo
Biagio Marini: Sonata La Monica
Claudio Monteverdi: Rosa del ciel, scene fra Orfeo
Giov. Batt. Buonamente: Sonata seconda a tre violini
Claudio Monteverdi: Lamento d’Arianna
Giovanni Gabrieli: Sonata con tre violini
– – –
Biagio Marini: Sonata in eco con tre violini
Claudio Monteverdi: Il combattimento di Tancredi e Clorinda
Biagio Marini: Passacaglia
Claudio Monteverdi: Pur ti miro fra L'incoronazione di Poppea
Tarquinio Merula: Ciacona

 

 

 
Se video

Monteverdi & Atelier Hotel Pro Forma

Monteverdi – Kammermusik, marts 2017
Interview om koncertens alkymistiske iscenesættelse, under koncertprøverne i Koncertkirken, med Anne Mette Fisker Langkjer og Adam Ryde Ankarfeldt fra Atelier Hotel Pro Forma.
Peter Spissky – musikalsk ledelse
Videoproduktion: Kirstine Skov Hansen / Concerto Copenhagen

Anmeldelse

1600-tallet badet i lys og toneild

»Concerto Copenhagen fejrede Europas musikalske kulturarv med musik, som viste, hvorfor vi har brug for musikalske specialister.«
5 ud af 6 hjerter

Henrik Friis
Politiken, 23/3 2017
Se den originale anmeldelse…