En storfamilie

Garnisons Kirke, København

Introduktion ved Karl Aage Rasmussen

Introduktion ved Karl Aage Rasmussen kl. 14.45, forfatter til Bach-biografien Jord og Himmel, lyt. Det vil være muligt at købe bogen til en særpris af kun 175 kr. (normalpris 280 kr.) i pausen og efter koncerten og få den signeret af Karl Aage Rasmussen. Har man allerede erhvervet sig bogen, kan man ligeledes medbringe den og få den signeret.

BEMÆRK: Grundet introduktionen åbner dørene til selve koncerten først kl. 15.30.

De gener der producerer kunstnere i hobetal synes at forekomme særlig hyppigt hos musikere, og Bach-familien er urørlig rekord. Wikipedia opregner knap 80 mandlige medlemmer - da Bach fyldte 50, tegnede han selv et stamtræ med navne på et halvt hundrede slægtninge. I byer som Erfurt og Arnstadt dominerede de musiklivet i generationer, og mange blev berømte – i en grad så alle musikere blev kaldt Bach'ere.

De mødre, koner og døtre hvis frugtbarhed, musikalitet og gener gjorde netop dem til attraktive livsledsagere synes til gengæld næsten alle opslugt af historien. Heinrich Bach nåede en for sin tid usædvanlig høj alder. Han var Johan Sebastians grandonkel og døde som organist i Arnstadt i 1792. Hans søn, Johann Christoph, var organist i Eisenach, Johann Sebastians fødeby. Sebastian beundrede ham livslangt og ønskede hans musik spillet ved sin begravelse. Da Christoph døde i 1703 overtog Johann Benhard hans stilling, og samtidig opnåede teenageren Sebastian ansættelse i Arnstadt. Fire af Bachs sønner blev berømtheder og udviklede selvstændige udtryksformer. Carl Phillip Emanuel var en nøglefigur mellem barok og klassik – “han er faderen, vi er børnene”, mente Mozart. Wilhelm Friedemann var sin fars førstefødte og yndlingssøn, han følte sig undertiden kuet af sin fars skygge, men hans sinfonia med tilnavnet “den dissonante” vidner om en stor, nytænkende musikskaber.

Program

Heinrich Bach: 2 sonater
Wilhelm Friedemann Bach: Symfoni i F-dur
Johann Bernhard Bach: Ouverture i g-mol
Carl Philipp Emanuel Bach: Symfoni i B-dur Wq-182-2
– – –

Johann Sebastian Bach: Brandenburgkoncert nr. III
Johann Sebastian Bach: Suite nr. 3 i D-dur