Huskomponist hos Concerto Copenhagen

Karl Aage Rasmussen, huskomponist hos Concerto Copenhagen 2015-2017

Af Nadia Harpøth Adan

Karl Aage Rasmussen vil som huskomponist samarbejde med Concerto Copenhagen om at udvikle nye værker og samtidig udfordre publikums opfattelse af traditionel barokmusik.

Idéen til et længerevarende samarbejde mellem Concerto Copenhagen og Karl Aage Rasmussen har været undervejs siden 2013. Her uropførte ensemblet med succes værket ”Concerto in Amber” for barokstrygerensemble og saxofonkvartet. I aftaleperioden skal Karl Aage Rasmussen blandt andet genkomponere og nytolke Antonio Vivaldis ”De fire årstider” fra 1723. Værket vil blive til i nært samarbejde med Concerto Copenhagens musikere og vil ifølge komponisten gøre brug af ensemblets strygere på en mere individuel måde end originalen.

Karl Aage Rasmussen fortæller: »Jeg er stolt af nu at kunne kalde mig "composer in residence" for Concerto Copenhagen. I løbet af de næste tre år skal jeg komponere både helt nye værker og nye “iscenesættelser” af værker fra ensemblets kernerepertoire til dem. Og desuden medvirke i arbejdet med at udvikle ensemblets programprofil og kommunikation udadtil. Jeg ser meget frem til dette samarbejde.«
Også en ny obokoncert og andre værker vil se dagens lys med huskomponistaftalen, ligesom det er vigtigt for Concerto Copenhagen at udnytte Karl Aage Rasmussens store erfaringsgrundlag som komponist, forfatter samt hans værkmæssige og musikhistoriske indsigt i ensemblets repertoire og udvikling.

Orkesterchef Nikolaj de Fine Licht glæder sig til samarbejdet: »Med sin støtte til Karl Aage Rasmussen som huskomponist tilknyttet Concerto Copenhagen har Statens Kunstfonds Legatudvalg taget et modigt skridt. Et sådant samarbejde har ikke noget fortilfælde hverken i Danmark eller i udlandet. Aftalen afstikker kunstneriske mål for samarbejdet, men kan med sin afsøgende karakter ændre retning undervejs. Vi glæder os utroligt meget til den inspiration og "pusten-støv-væk", som vi allerede nu kan mærke, at samarbejdet vil medføre.«

Concerto Copenhagen har iøvrigt før arbejdet med ny musik for tidlig-musik ensemble, nemlig i Bo Holtens opera "Gesualdo" i 2003, som blev taget op igen i ny form med titlen "Gesualdo - Shadows" med stor succes for kun en måned siden - læs mere om dette projekt her.

Concerto Copenhagen takker Statens Kunstfond Huskomponistordning for støtten til dette samarbejde. Vi glæder os til at udvikle og præsentere nye musikalske idéer over de kommende år.
Læs mere om Karl Aage Rasmussen på www.karlaagerasmussen.com...

 
Hør optagelse

Follia, follia...

Uropførelse 2. november 2015 af Karl Aage Rasmussens "Follia, follia..." for barok-kammerorkester skrevet til Concerto Copenhagen. Magnus Fryklund dirigent. Live-optagelse ved DR P2 Musik.
Hør optagelse

Concerto In Amber

Uropførelse 24. september 2013 af Karl Aage Rasmussens "Concerto In Amber" for saxofon-kvartet og barok-strygere skrevet til Concerto Copenhagen. Peter Spissky musikalsk ledelse. Live-optagelse ved DR P2 Musik.
Spotlight

Huskomponist Karl Aage Rasmussen

Kan en nulevende komponist og et barokorkester skabe et samarbejde? Det har Karl Aage Rasmussen og Concerto Copenhagen gjort, og det kommer der mange spændende ting ud af! Samarbejdet er hovedsagligt finansieret gennem Statens Kunstfonds Legatudvalg for Musiks huskomponist-ordning og løb formelt 2015 til medio 2017. For Karl Aage Rasmussen og Concerto Copenhagen var det fra begyndelsen klart, at samarbejdet ikke "kun" skulle dreje sig om at eksperimentere med at skrive ny musik for barokinstrumenter men også dreje sig om at udfordre publikums opfattelse af traditionel barokmusik og i det hele taget samarbejde om repertoireudviklingen og formidlingen. Karl Aage Rasmussen havde allerede i 2013 skrevet et stykke til Concerto Copenhagen ved navn "Concerto In Amber" for barokstrygere og saxofonkvartet – du finder en live optagelse herunder. Det var succes'en i dette samarbejde, der ledte til idéen om et mere formaliseret samarbejde. Ved aftalens indgåelse ultimo 2014 udgav vi dette blogindlæg om projektet. Concerto Copenhagen har før samarbejdet med en nulevende komponist om ny musik på gamle instrumenter, nemlig i Bo Holtens opera "Gesualdo" i 2003, som blev taget op igen i ny form med titlen "Gesualdo - Shadows" med stor succes i 2015 og med reprise i 2016 og turné i 2017. Det første værk indenfor aftalens rammer opførtes primo november 2015 med uropførelsen af "Follia, follia..." i København. Lyt til soundtrack med live-optagelse ved DR P2 Musik nedenfor. Ved Concerto Copenhagens 25-års jubilæums-festival 10.-12. juni 2016 uropførte vi ikke mindre end 6 nye værker af Karl Aage Rasmussen: Koncert for barokobo og barok-strygerorkester, "Klippemusik" på basis af et tema fra Ludvig Holbergs tid, og endelig Karl Aage Rasmussen "iscenesættelser" af Vivaldis berømte De fire årstider – en slags "opdateringer", hvor publikum virkelig udfordres ved at høre de velkendte violinkoncerter i ny "iklædning". Koncerterne og uropførelserne blev en kæmpe succes – soundtracks med live-optagelser af værkerne vil blive offentliggjort her på siden og andre steder på websitet snarest.